Чи можна їсти сосиски, пельмені та інші напівфабрикати з магазину: наскільки реальною є небезпека, про яку всі говорять?
Держпродспоживслужба повідомила, що в ряді м'ясних і молочних продуктах чотирьох виробників було виявлено речовину, заборонену до використання в нашій країні та державах ЄАЕС. «м'ясний клей».
Згідно з публікацією, всі виробники є експортерами, а продукти, які в ході експертизи показали позитивний результат, були виявлені в місцевих магазинах Держпродспоживслужба заявила, що щодо компаній введено «режим посиленого лабораторного контролю».
Що таке «м'ясний клей»
Під цим розхожим терміном зазвичай мають на увазі мікробну трансглютаміназу — фермент, який виробляють деякі мікроорганізми, наприклад, бактерії Streptomyces mobaraensis і Corynebacterium glutamicum. шматочків м'яса в єдине ціле на кшталт вмісту сосисок чи шинки.
Мікробна трансглютаміназ не є продуктом хімічної промисловості. Цей фермент природним чином присутній і в наших організмах, граючи свою роль, наприклад, у згортанні крові та виробництві сперми. Однак далеко не все, що природно, безпечно і може неконтрольовано вживатися.
Навіщо використовують фермент
Спочатку варто зазначити, що офіційно «м'ясний клей» не використовується в українській харчовій промисловості, це просто заборонено з 2020 року. Крім того, речовина не включена до відповідного техрегламенту Митного союзу ЄАЕС, а отже, експортувати продукти, що містять мТГ, у ці країни теж не можна.
Проте все це не заважає несумлінним виробникам сосисок, м'ясних делікатесів, імітованого крабового м'яса, сиру, сиру, йогурту та інших популярних продуктів використовувати «клей». На свій страх та ризик, звичайно. Порошкоподібну мікробну трансглютаміназу додають, щоб покращити споживчі якості продукції. Така їжа виглядає більш привабливо, відрізняється пружністю та стабільністю.
Однак головна причина суто економічна: "м'ясний клей" дозволяє збільшити масу, знизити собівартість та прискорити виробничий цикл. При менших вкладеннях виручка та сама, оскільки на прилавку магазину ціни приблизно однакові. У цьому визначити, який продукт містить заборонений фермент, неможливо. Це реально зробити лише у лабораторії.
Скільки сосисок потрібно з'їсти, щоб померти
Важливо відзначити, що суворе регулювання мТГ пов'язане не з прямими ризиками ферменту, і з тим, що немає доказів його безпеки. Є дослідження, яке показало, що мікробна трансглютаміназа може становити певний ризик: вона посилює симптоми целіакії та може сприяти її розвитку. Проте немає доказів прямого зв'язку, питання потребує подальшого вивчення.
За словами харчового технолога Ольги Косникової, побоюватися мТГ не варто, оскільки в шлунку на неї чекає зустріч із соляною кислотою. Експерт також зазначає, що в деяких країнах фермент взагалі не заборонений. Наприклад, Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США вважає продукти з ним безпечними, якщо вони були приготовлені за температури від шістдесяти градусів за Цельсієм.
Відповісти на питання про смертельно небезпечну дозу сосисок можна так. Якщо ви зварили або засмажили продукт, можете вважати, що ви в безпеці. Якщо ви їсте сосиски сирими, при їх великій кількості реально погано стане не від «м'ясного клею», а солі та «їшок». Теоретично дорослому чоловікові із масою тіла дев'яносто кілограмів нашкодить кілограм сосисок, школяреві — приблизно шість штук.
Складніше із молочними продуктами. Сир зазвичай їдять сирим, а отже, від потенційної дії мТГ вас захищає лише власний шлунок. Проте сирники, приготовлені за температури вище шістдесяти градусів, цілком безпечні.
Чи можна їсти магазинні пельмені та інші напівфабрикати
Наприкінці вересня трагедія сталася у Київській області. Тоді з ознаками отруєння було госпіталізовано цілу сім'ю: батьки вижили, а от чотирьох дітей врятувати не вдалося. У місцевих ЗМІ швидко з'явилася інформація про те, що причиною стали покупні пельмені. Пізніше експертиза встановила, що діти загинули через токсичну речовину. Імовірно, вони помилково додали в пельмені інсектицид, коли готували самостійно без нагляду дорослих.
Інші статті
Турбота про француза за волоссям, що дозволяє виглядати
personadmin 27-10-24, 19:29Секрети краси французьких жінок дозволяють їм виглядати чудово, не докладаючи особливих зусиль. У них є секрети догляду...
Вчені знайшли найефективнішу та корисну дієту для
personadmin 05-10-24, 15:31Веганська дієта проти середземноморської Результати нового дослідження, опубліковані у виданні Frontiers in Nutrition...
Секрети молодості: як зберегти шкіру здоровою після 40 років
personadmin 21-11-24, 20:07З віком шкіра зазнає змін: зменшується вироблення колагену, шкіра стає тоншою і менш пружною. Проте правильний догляд...